Rubriky

16.04.2024 14:00
Použité perie je priemyselne spracované, triedené a overené veterinárnou kontrolou. Máte možnosť výberu z mnohých druhov perín a vankúšov podľa obsahu páperia, ktoré je husacie alebo kačacie. Sypkovina je vysoko kvalitná bavlna vhodná pre páperovú náplň a je upravená striebroaktivom, ktorý likviduje vírusy, baktérie, plesne a roztoče. Prachové perie je namiešané v správnom pomere získané tridsaťročnou praxou výrobnej firmy. Mali by sme si uvedomiť, že tretinu života strávime v posteli a práve tento vysoko kvalitný výrobok nám zaistí ochranu v dnešnej dobe plnej vírusov a baktérií. https://www.chaluparuvraj.cz/peřiny/       
Periny z husacieho peria - zdravé spanie
31.03.2024 12:27
Olla nádoba – v preklade hrniec Nádoby OLLA sa používajú na vonkajších záhonoch, kontajnerových nádobách av skleníku. Našu nádobu OLLA je možné použiť aj na dodanie potrebných živín použitím rastlinnej jíchy. Olla  je raz vypálená porézna nádoba s viečkom. Voda prirodzene presakuje do okolitej zeminy a zavlažuje rastliny, ktorých korene si vodu podľa potreby naťahujú. S minimálnym množstvom vody tak máte maximálny úžitok. Okolo nádoby Olla sa sadenice vysádzajú v kruhu - okolo jednej nádoby 4 - 5 kusov rastlín. Sadenice rastlín vysádzajte cca 30 cm od hrdla nádoby. Olla nádobu zakopete do záhona a necháte vyčnievať iba malý kúsok hrdla s viečkom. To slúži ako ochrana pre okolité živočíchy a zároveň zabraňuje odparovaniu vody do okolia. Voda bude prirodzene presakovať do okolitej zeminy a zavlažovať rastliny, ktorých korene si vodu podľa potreby natiahnu. Závlaha funguje uspokojivo aj tam, kde je pôda viac piesočnatá či kamenistá. Tento zavlažovací systém sa skvele hodí na záhrady či chaty, ktoré nemáte v blízkosti bydliska, kde sú záhony zavlažované bez vašej pomoci. So zníženou spotrebou vody stúpa výnos pestovanej rastliny a klesá množstvo buriny. Spotreba vody tak klesá až o 70 - 90% oproti klasickej zálievke. Jícha - rastlinné hnojivo: Žihľavový výluh prospieva zelenine aj okrasným rastlinám. Obsahuje veľké množstvo dusíka a vhodný je predovšetkým v období rastu.Pre zeleninu, obzvlášť ľuľkovitú, je veľmi užitočný výluh z kostihoja. Obsahuje aj dostatok draslíka, je účinný ale zároveň aj mierny – a pri „výrobe“ ani príliš nezapácha.Zeleninu môže ďalej posilňovať aj iná zelenina – keď na výluh použijeme odpadové listy zo kelu, červenej repy, paradajok. Kvalitné výživné hnojivo poskytne v podstate akúkoľvek burinu – iba nesmú obsahovať už zrelé semená, ktoré by sme spolu s výluhom zasiali späť do záhonov. Informácie ohľadom jíchy sme čerpali z: https://www.ireceptar.cz/záhrada/rostlinne-vyluhy-a-jichy-skvele-hnojivo-z-buriny.html OLLÁ :-)
Nádoba na zavlažovanie OLLA
21.02.2024 15:16
Výroba keramiky je 100% ručná. Od miešania hliny, tvarovania výrobku, cez glazovanie, až po maľovanie. Vďaka tomu počítajte s tým, že každý kus je skutočne originál a nemusí úplne do bodky zodpovedať fotografiu v e-shope. Všetka úžitková keramika prešla atestom proti nezávadnosti, takže ju môžete bez obáv používať pri stravovaní. Dodacia lehota, ktorú u výrobkov uvádzame, je čisto orientačná. A teraz niečo málo z minulosti Výroba fajansa, ktorou sa habaní na Morave a Slovensku živili, ich preslávila viac ako ostatné remeselné činnosti. Novokrstenci si znalosť výroby fajansa priniesli z Talianska a Nemecka. Tam sa dostala táto technológia zo Španielska s arabským obyvateľstvom Pyrenejského polostrova (odtiaľ aj majolika z názvu španielskeho Mallorca). Presláveným centrom výroby fajanse, keramiky vyrábanej z ílovitej hliny pri relatívne nízkom výpale medzi 900-1000 °C, bola od 2. polovice 15. storočia až do polovice 16. storočia najmä Faenza (odtiaľ pomenovanie fajans), neskôr tiež Florencia a Benát. V severnej Európe preniklo umenie výroby fajansovej keramiky až do holandských Delft. Moravskí a západoslovenskí habáni neprerušovali aj napriek svojmu izolovanému spôsobu života kontakty s inspiračnými centrami výroby fajansa v Taliansku aj v Delftách. Habánska keramika si však postupne vytvorila vlastnú ornamentálnu a farebnú reč, ktorá spočiatku ešte v 16. storočí vychádzala z prísneho výkladu Písma (zákaz zobrazovania figúr, voľba farebnej palety). Dodnes zostali po habánoch na Morave dôkazy o ich znalostiach vinárstva. Habáni stavali v miestach svojho pôsobenia uzavreté dvory, v ktorých v izolácii od okolitého sveta praktizovali svoju vieru, pracovali spoločne v remeselných dielňach a viedli veľmi skromný rodinný život. Habánsky fajáns sa tak až do roku 1612 vyznačuje používaním rastlinných a heraldických motivov zobrazených na bielom podklade štyrmi základnými farbami, žltou, zelenou, modrou a fialovou.
https://www.chaluparuvraj.sk/keramika/fajans/
21.11.2023 12:40
Ako hrať guličky Klasická hra: hrajú dvaja hráči, každý s inou farbou guličiekcieľom je dostať všetky guličky do jamkunajskôr každý hodí svoje dve guličky smerom čo najviac k jamke, kto je najbližšie, začína hruvíťaz hádže všetky svoje guličky od čiary po jednej (alebo aj viac naraz) a snaží sa zasiahnuť jamkusúper urobí to istépotom sa pokračuje cvrnkanímkaždý cvrnka len do svojich guličiek, pričom sa hráči striedajú bez ohľadu na to, či skončila gulička v jamkecvrnk je pohyb jedného prsta, smiete sa dotknúť len svojej guličky, ktorá môže zasiahnuť akúkoľvek inú guličku, aj súperovukto má prvé všetky svoje guličky v jamku, je víťazjamku má priemer 7-11 cm Hra o guličky: v tejto hre ide o získanie čo najväčšieho množstva guličiek do jamkyhráči vyhrávajú aj guličky súpera, treba s týmto počítaťhrá dvoch a viacerých hráčov, pričom súperi majú guličky odlišnej farbykaždý hodí guličky po jednej smerom k jamke, cvrnkať začína ten, ktorého gulička je najbližšie (pri remíze sa počíta najbližšia tá nasledujúca gulička)potom sa cvrnka tak dlho, kým guličky do jamky padajúak sa hráč do jamky netrafí, berie si všetky doposiaľ nacvrnkané guličky a pokračuje súper rovnakým spôsobomhráči môžu cvrnkať do akejkoľvek guličky, nerozlišuje sa tá súperovahra končí poslednou guličkou v jamku Odporúčaná vzdialenosť od jamky je 5-10 m. Jamku má priemer 7-11 cm a hĺbku minimálne 5 cm. Užite si túto bezvadnú retro hru :-)
Hlinené guličky - retro zábava
11.08.2023 13:28
Pravé kimchi (kimči) je tradičný pikantný kórejský šalát, ktorý sa pripravuje z pekinskej kapusty cestou kvasenia. Kimchi je plné pre organizmus veľmi zdravých látok, pre človeka prospešných, ktoré podporujú správne fungovanie tráviaceho systému, prečisťuje organizmus, zaisťuje lepšie vstrebávanie živín a zdravú črevnú mikroflóru. Pravé kimchi: recept Ak sa chcete riadiť podľa tradičných surovín a postupov - vyskúšajte tento recept: 1 kilogram pekinskej kapusty,5 lyžíc kórejskej morskej soli,2 lyžice prášku z chilli papričiek,4 strúčiky cesnaku,1 lyžičku nastrúhaného zázvoru,2 lyžice rybej omáčky,rezančeky bielej reďkovky či mrkvy,jarnú cibuľku,sezam na posypanie (podľa chuti). Hlavnú surovinu, čo je pekinská kapusta, je najskôr nutné dôkladne nasoliť. To sa vykonáva niekoľkými rôznymi spôsobmi. Kapustu môžete očistiť, umyť, nechať uschnúť a potom ju nakrájať na kocky. Vo vrstvách ho potom ukladajte do väčšej misy a každú z nich nasoľte. Obsah potom starostlivo premiešajte, aby bol každý kúsok kapusty pokrytý soľou. Všetko potom nechajte 8 hodín odpočívať a každú polhodinu premiešajte. Pokiaľ na tento postup nemáte dostatočnú trpezlivosť, môžete celý proces urýchliť tým, že nakrájanú kapustu zalejete slaným nálevom (na 1 liter vody zhruba 4-5 lyžíc soli). Nádoba na kimchi by sa potom mala zaťažiť, aby bola celá kapusta dobre ponorená. Týmto spôsobom bude zhruba za 2 hodiny pripravené a môžete ho začať preplachovať (rovnako ako v predchádzajúcom prípade po 8 hodinách). To sa robí opakovane do chvíle, než bude chuť podľa vás tak akurát. Keď je kapusta pripravená, je potrebné sa pustiť do kimchi pasta receptu. Tú si utrite z chilli, rybej omáčky, cesnaku a zázvoru. Potom by ste mali pomocou gumových rukavíc všetko poriadne premiešať a vmačkať pastu do každého kúska kapusty. K základnej zelenine potom môžete pridať aj ďalšie ingrediencie (bielu reďkev a mrkvu nakrájané na rezančeky alebo jarnú cibuľku na väčšie kúsky). Tie sa primiešavajú až na záver alebo priamo do pasty. Pripravené kimči by ste následne mali vložiť do pohára alebo kvašáku (takzvaný hrniec na kimči). Zelenina by mala byť v nádobe dobre stlačená, čím minimalizujete množstvo vzduchových vreciek, ktoré by mohli narušiť proces kvasenia. V závere plnenia potom nechajte dostatok miesta, aby kimči nepretieklo, pretože ešte pustí šťavu. Potom obsah nádoby zakryte, aby sa k zelenine nedostal ďalší vzduch (napríklad tanierikom a kameňom či špeciálnym viečkom). Spočiatku by ste mali nechať zeleninu kvasiť pri izbovej teplote, a to zhruba 1 až 2 dni. Potom nádobu otvorte, premiešajte obsah, skontrolujte jeho chuť (či je kimči dostatočne slané či pálivé) a prípadne dochuťte. Následne dôkladne uzavrite a nechajte ďalších 10 až 14 dní kvasiť v chladničke. Občas nezabudnite nádobu otvoriť, aby sa kimču mohlo predýchať. https://www.chaluparuvraj.cz/keramika/keramika-v/keramicke-zelaky-a-nadoby-kimchi/ Čerpané z rádiomejinak.
Najzdravšia je KIMCHI
14.04.2023 08:30
Keramika s vyššími úžitkovými vlastnosťami, vyrábaná v Hrdějoviciach, je kamenina. Hmota je zložená minimálne z piatich komponentov, okrem niekoľkých ílov sa do hmoty pridáva kaolín, taviva, ostriva, eventuálne farbiace kysličníky. Točiť na kruhu z takejto hmoty je ťažšie a väčšie kusy dokáže vyrobiť len skutočný keramik s dlhoročnou praxou. Kamenina sa obvykle páli nad 1200 ° C, ale znesie aj 1280 podľa druhu použitých ílov. Farba črepu po výpale je belavá (tzv. slonová kosť), krytá väčšinou transparentnou (priesvitnou), alebo krycou bielou, modrou, zelenou či hnedou (burelom) glazúrou. Použité glazúry na túto teplotu sú buď živcové alebo zemité, ale vždy s vylúčením olova. Výrobky sú preto úplne zdravotne nezávadné a môžu sa používať pri bežnom stolovaní, na ukladanie potravín, kvasenie zeleniny, kapusta a pod.
Hrdějovická keramika

Rubriky

Spinner
Cookies Cookies

Aby náš web fungoval tak ako má, používame cookies.
Vážime si vaše súkromie. Pomocou cookies analyzujeme návštevnosť, prispôsobujeme obsah a reklamy podľa vašich potrieb. Pokiaľ súhlasíte s prijatím všetkých cookies, môžete to potvrdiť tlačidlom “Rozumiem”.

Súhlas môžete odmietnuť tu.

Tu máte možnosť prispôsobiť si nastavenia súborov cookies v súlade s vlastnými preferenciami.

Aby náš web fungoval tak ako má, používame cookies.
Vážime si vaše súkromie. Pomocou cookies analyzujeme návštevnosť, prispôsobujeme obsah a reklamy podľa vašich potrieb. Pokiaľ súhlasíte s prijatím všetkých cookies, môžete to potvrdiť tlačidlom “Rozumiem”.